Arabia Saudită este reticentă să participe la operațiunea SUA din Marea Roșie, pentru a evita deteriorarea relațiilor cu Iranul

Arabia Saudită este reticentă să participe la operațiunea SUA din Marea Roșie, pentru a evita deteriorarea relațiilor cu Iranul
Publicat: 20/12/2023, 22:12

Arabia Saudită este reticentă să participe la eforturile Statelor Unite de securizare a culoarelor de transport din Marea Roșie, în contextul în care Guvernul de la Riyad încearcă să evite înrăutățirea relațiilor cu Iranul, principalul susținător al militanților huthi din Yemen.

Deși Riyadul are echipamente militare americane, luptă de aproape nouă ani cu insurgenții huthi din Yemen și realizează importuri în valoare de 36% prin porturile de la Marea Roșie, Arabia Saudită și aliatul său Emiratele Arabe Unite nu au manifestat interesul de a participa la coaliția navală din Marea Roșie, coordonată de SUA.

Principalul motiv pare a fi preocuparea că participarea la această coaliție ar îndepărta Arabia Saudită de obiectivul strategic pe termen lung de a se retrage din conflictul din Yemen și a depăși relația tensionată cu Iranul, notează agenția Reuters.

Ca ripostă la ofensiva israeliană din Fâșia Gaza, militanții huthi din Yemen au lansat numeroase atacuri cu rachete și drone asupra navelor comerciale care tranzitează Marea Roșie, astfel că multe companii de transport au început să evite această rută maritimă. Mișcarea Huthi, susținută de Iran, a avertizat miercuri că va intensifica atacurile, în contextul în care Statele Unite tocmai au anunțat o forță internațională de reacție din care fac parte și nave militare din Marea Britanie, Bahrain, Canada, Franța, Italia, Olanda, Norvegia, Seychelles și Spania.

Iranul a negat că le oferă sprijin insurgenților huthi pentru atacarea navelor comerciale din Marea Roșie, dar a condamnat vehement operațiunea maritimă coordonată de SUA și susținerea acordată Israelului.

Washingtonul a evitat să anunțe clar că Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite nu participă la coaliția din Marea Roșie. Guvernele de la Riyad și Abu Dhabi nu au făcut niciun comentariu și nu este clar dacă oferă sprijin logistic în culise, dar par a evita susținerea publică pentru această coaliție.

Arabia Saudită vrea evitarea unui conflict amplu în Orientul Mijlociu

Doi oficiali din regiunea Golfului Persic au declarat, sub protecția anonimatului, că Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite vor evitarea escaladării tensiunilor cu Iranul și periclitarea procesului politic pentru oprirea conflictului militar din Yemen.

”Un alt război ar însemna îndepărtarea de la procesul politic și deformarea hărții Orientului Mijlociu”, afirmă Eyad Alrefai, profesor la Universitatea Regele Abdulaziz din Jeddah.

Pe fondul temerilor privind reducerea angajamentelor pe termen lung ale SUA în Orientul Mijlociu, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au început de câțiva ani reorientarea politicilor regionale, plasând în noi perspective pozițiile față de Israel și încercând să depășească tensiunile cu Iranul.

Emiratele Arabe Unite au normalizat relațiile cu Israelul în 2020, iar Statele Unite ar vrea un acord similar între Israel și Arabia Saudită, eforturile diplomatice fiind în impas în contextul actualului conflict din Fâșia Gaza. Pe de altă parte, Arabia Saudită și Iranul au stabilit depășirea tensiunilor, în cadrul eforturilor mediate de China. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite vor și stabilizarea Yemenului, după o serie de atacuri cu rachete și drone lansate de militanții huthi.

Foto: Profimedia

Citește și:

Washingtonul continuă eforturile pentru un nou armistițiu între Israel și Hamas /Biden: ”Nu sunt așteptări în acest moment, dar noi insistăm”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Eclipsă inelară de Soare astăzi. De la ce oră și în ce regiune poate fi...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Muntele Everest este o anomalie în Himalaya, iar cercetătorii au aflat de ce